Yderligere information

Størrelse

Land

Område

Varetype

Økologisk

Producent

Arran Rare Batch 15 Years Old French Oak – Argonne 53,5%

kr.1.395,00

På lager

Varenummer (SKU): 7620-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1 Kategorier: , ,
James MacTaggart’s tasting notes:

Nose: A warm spring day in the garden. Gentle cedar oak and a touch of sandalwood and incense with a sweet contrast of freshly squeezed white grapes, sweet pink lady apple and orange blossom.

Palate: A sparkling, oily texture enhanced and complimented by the higher alcohol volume. It’s picnic time with trays of honeyed fruits, sweet vanilla and orange cake with a touch of nutmeg, warm brioche buns and mango puree.

Finish: Warm spices, oak tannins and mandarin liqueur.

Det har været muligt at tappe i alt 3.060 flasker af denne whisky, hvoraf kun 216 flasker kommer til Danmark.

Da Isle of Arran Distillers etablerede Lochranza destilleriet i landsbyen af samme navn på øen Arran i 1995, var der ingen som havde en anelse om, hvad det var for en sprit, der ville løbe fra kedlerne. Naturligvis havde man, med kedlernes design, en formodning om stil og retning. Men der vil altid være en vis usikkerhed i forbindelse med etableringen af et helt nyt destilleri. Før hele produktionsapparatet er rigtig afprøvet på alle leder og kanter, så ved man ikke helt, hvordan spritten bliver og hvordan den opfører sig i forbindelse med forskellige fadtyper. Derfor har man kun den ene mulighed, at tingene skal afprøves og testes. Og det har man virkelig gjort på destilleriet. I de første leveår blev der påfyldt en masse forskellige fadtyper, netop for at undersøge interaktionen mellem fad og ”New Make”.

En masse af disse forskelligartede fade er for længst aftappet og whiskyen er solgt. Eksempelvis lavede destilleriet i 2005 og 2006 en række specielle ”finish-aftapninger”, hvor en række vinfade fra mange spændende og anerkendte vinproducenter blev anvendt. Efter at whiskyen have været få måneder på disse fade, blev den tappet og solgt, men fadene blev påfyldt med nydestilleret ”New Make” efterfølgende, og her 15 år efter kan vi nu få mulighed for at nyde resultatet.

Der er mange spændende og sjældne fadtyper imellem. Isle of Arran Distillers har i første omgang valgt at tappe 2 whiskyer i den nye serie som de kalder Rare Batch.

Du kan selv være detektiv

Der er nogle ”skjulte” oplysninger på flaskernes etiketter, som kan være med til at afsløre, hvorfra fadene stammer. Altså hvilke vinproducenter fadene i sin tid er indkøbt hos. Gå selv på opdagelse, og se om du kan finde flere informationer!

Hvad bliver mon det næste?

Vi ved allerede nu, at der er flere aftapninger på vej i Rare Batch-serien, men hvad kan det mon blive? Det må tiden vise, når James MacTaggart igen får fundet nogle spændende fade frem, som han synes er klar til aftapning.