Yderligere information

Land

Størrelse

Varetype

Økologisk

Producent

Område

Bibbiano Vin Santo San Lorenzo 2014

kr.285,00

På lager

Varenummer (SKU): 1705 Kategorier: , ,
Vinhuset

Bibbiano Vin Santo San Lorenzo kommer fra ejendommen Bibbiano som ligger i Castellina in Chianti. Kommunen er beliggende nord, nord-vest for Siena. Sammen med Gaiole, Radda og Greve udgør de 4 oprindelige kommuner i Chianti Classico, der nu omfatter i alt 9 kommuner. Ejendommen er grundlagt i 1865 af familien Marzi Marrocchesi. De har i alt 220 ha jord, hvoraf størstedelen er beplantet med skov og oliventræer.

De nuværende ejere Tommaso og Federico Marzi Marrocchesi har i alt 26 ha vinmarker. Der er efter Chianti-forhold tale om en ganske lille producent, der i dag er fuldt økologisk certificeret. Orienteringen for vinproduktionen er at forene det traditionelle med det moderne. Fokus er på Chianti, fremstillet af Sangiovese, idet man ønsker at holde sig fri fra den tendens til internationalisering af Chiantis udtryk. Som er en konsekvens af, at mange ejendomme har valgt at blande franske sorter som Cabernet Sauvignon og Merlot i vinen. Man kan argumentere, at dette udvander Chianti som en særegen vintype. Disse druesorter har det med let at maskere eller overdøve Sangioveses karakter.

Fokus på Sangiovese resulterer hos Bibbiano i både drue- og type-rigtige vine. Der dyrkes både Sangiovese Piccolo og Sangiovese Grosso. Der fremstilles to Chianti som Gran Selezione, den højeste kategori, en Riserva og en Chianti Classico på basis niveau.

Vinsanto

Bibbiano Vin Santo San Lorenzo, blev tidligere fremstillet af de grønne druer Malvasia del Chianti og Trebbiano Toscano. Nu fremstilles den af 100% Sangiovese, som er dedikeret til den hellige Lorenzo. Lorenzo er skytshelgen for Bibbianos gamle kapel. Type- og farve-mæssigt hører denne Vinsanto således hjemme i en kategori, for brunligt eller rødligt farvede vine, der ofte kaldes Occhio di Pernice, der henviser til farven på agerhønens øje. Vinsanto – måske: den hellige vin, idet navnets oprindelse er omdiskuteret – er en klassisk toscansk og vel også umbrisk dessert- eller meditationsvin, der kan variere fra det helt tørre til det meget søde. Bibbianos version er afrundet og med moderat sødme og bringer aromatisk visse mindelser om en Amontillado-Sherry, om end den er ganske sin egen og har mange anvendelser, enten alene, eller både i forbindelse med det salte og søde køkken.

Sangiovese-druerne tørres, presses og gæres, hvorefter de lagres i mange år, uden genopfyldning, på små caratelli, små fade, der kan være lavet af forskellige træsorter.

Brunligt gylden eller dyb ravfarve. Noter af nødder og måske især mandler, tørret abrikos og fersken og svampe. Moderat sødme og stor smagslængde.

Anvendes traditionelt med mandelkager, men er også god til lette desserter, foie gras terrine, medium modnede oste, anretning med Pecorino Toscano, valnødder og honning.