Tilbud

Yderligere information

Størrelse

Land

Område

Underområde

Varetype

Økologisk

Producent

Château Maucoil 1895 Côtes du Rhône Villages 2020

kr.259,00

På lager

Vinen

Château Maucoil 1895 Côtes du Rhône Villages er udelukkende lavet på økologiskdyrkede Grenache Noir-druer fra en enkelt parcel (lige på grænsen til Châteauneuf-du-Pape appellationen), som Château Maucoil genplantede i 1895, efter at mere end 2/3 af området i 1866 blev ramt af vinlusen phylloxera, hvor vinstokkene blev udryddet. Jordbundsforholdene ligner meget Châteauneuf, med hovedsageligt ler, kalk, sandsten og runde aflejringssten.
Druerne høstes manuelt ved optimal modning i små kasser af 15 kg. med en dobbelt sortering, dels under plukningen, dels ved ankomsten til kælderen. Efter en total afstilkning og en meget skånsom knusning bliver druerne gæret køligt (10°C) på betontanke i 7 dage og derefter i tre uger (28°C) med løbende omrøringer. Alt dette foregår med druernes naturlige gærceller for at bevare parcellens ganske enestående karakter. Alt efter årgangen bliver vinen derefter modnet i 18 måneder på franske træfade af 360 l. fra François Frères i Bourgogne, en af Frankrigs bedste bødkere.
Château Maucoil 1895 Côtes du Rhône Villages har en flot, blank, mørk, rubinrød farve. Duften er meget koncentreret, med mørke nuancer af brombær, kirsebær, engelsk lakrids og bitter chokolade, men viser samtidig en umiddelbar, aromatisk og sprød karakter, som er klassisk for de bedste Côtes-du-Rhône-vine. I smagen finder man nogle af de samme toner, og selv om man fornemmer, at vinen har masser af potentiale og god tannin, giver den allerede utrolig meget fra sig i sin ungdom og virker allerede meget elegant. En fremragende vin, som kan serveres til fx and, gris, lam eller okse, gerne med provencalske krydderier, eller til gryderetter med vildt.

Chateau Maucoil

Château Maucoil ligger ca. 3 km. nord for selve landsbyen Châteauneuf-du-Pape. Dets historie går helt tilbage til romerne, som pga. stedets vandkilde og beliggenhed nær Via Agrippa (romersk netværk af veje) brugte det som garnisonslejr. Vinproduktionen på Château Maucoil startede i det 17. årh., og slottet fik hurtigt stor anerkendelse for sine vine. I dag består Château Maucoil af 30 ha. i Châteauneuf-du-Pape, 5 ha. i Côtes-du-Rhône og 8 ha. i IGP Pays de Vaucluse. Den nuværende ejer, Familien Arnaud, overtog slottet i 1995, og datteren Bénédicte Arnaud-Bonnet og hendes mand Charles Bonnet har stået ved roret siden 2009.
På Château Maucoil holder man fast i de dyrkningsmetoder, man har praktiseret på stedet i flere generationer: Let pløjning, afdækning af foden på vinstokken samt naturlig gødning (får- heste- og algegødning). Alle vine fra Château Maucoil har siden årgang 2014 været certificeret økologiske.

Côtes du Rhône

Vinene fra Rhône-dalen har i de seneste år oplevet en sand opblomstring, som helt klart skyldes nogle seriøse producenters forståelse for, at det bedste våben i den globale konkurrence er kvalitet. Gunstige klimatiske forhold samt større brug af de bedste druesorter som Grenache, Cinsault og især Syrah er nogle af de faktorer, som har været med til at gøre vinene fra Rhône mere populære. Det er samtidig et område, som endnu ikke har været udsat for de store prisstigninger, som man fx har set i Bordeaux og Bourgogne.
Côtes du Rhône AOC/AOP (grundlagt i 1937) dækker formelt hele Rhône-regionen, men det er især i den sydlige del, at man finder “almindelige” Côtes du Rhône vine – bl.a. i udkanten af områder som Châteauneuf-du-Pape, Gigondas, Vacqueyras samt på den vestlige side af Rhônefloden. Côtes du Rhône AOC/AOP omfatter 171 kommuner (i alt ca. 30.000 ha. vinmarker) fordelt på 6 forskellige départementer (Ardèche, Drôme, Gard, Loire, Rhône og Vaucluse), og den store geografiske spredning samt ikke mindre end 23 tilladte druesorter, kan ikke undgå at betyde stor diversitet i vinenes stil og kvalitet. Côtes du Rhône AOC/AOP producerer 86% rødvine, 8% rosévine og 6% hvidvine.