Yderligere information
Varetype | |
---|---|
Land | |
Område | |
Allergener | Sulfitter |
Størrelse | 75 cl. |
Økologisk | Nej |
Producent |
Lustau San Emilio PX Pedro Ximénez
kr.299,00
På lager
Lustau San Emilio PX Pedro Ximénez
Lustau San Emilio PX Pedro Ximénez fremstillet 100% af Pedro Ximénez-druer. Næsten sort farve. Indbydende duft af søde rosiner og svesker. Smagen er fed, cremet, superkoncentreret og meget sød. Der findes mange andre gode sherryhuse, og der er både større og mere sælgende sherryhuse. Men – som konkurrenterne også siger – det er Lustaus kvalitet, alle søger at lave!
Producent
Firmaet, der er grundlagt i 1896, blev i 1990 opkøbt af vinfirmaet Luis Caballero SA, der både medbragte en stor pose penge og optimalt beliggende marker for produktion af topsherry. Husets største investering er uden tvivl købet af Bodega Los Arcos i 2002. Los Arcos består reelt af seks små separate bodegaer, så man kan lagre de enkelte produkttyper, ikke alene hver for sig, men også i rimelige mængder. Det er vigtigt at opbevare de enkelte produkter separat, da det bl.a. er bakterier i luften, der giver hver enkelt sherry sin individuelle stil.
Lustau har de senere år vundet mange priser for sin kvalitet, ikke mindst titlen som “Best Spanish Bodega”. Mange af priserne er gået til Lustaus egne vine, men en del er også gået til husets berømte almacenista-sherry’er. Små, individuelle vinavlere sælger deres, ofte meget nuancerige, vin til Lustau. Hvor alle andre sherry-huse blander almacenistaernes vin i husets egne, er Lustau det eneste hus, som lader almacenista-vinene aftappe hver for sig. Uanset hvilken Lustau-sherry, man vælger som første bekendtskab, er man ikke i et øjeblik i tvivl om, hvorfor Lustau er områdets ledestjerne og “trendsætter” i resten af verden!
Produktion
Hvad er Sherry (kilde wikipedia.org): Vinens gæring standses ved tilsætning af alkohol. Derved bevares druesaftens sødme og alkoholprocent øges til små 20%. Sherryvinene får en efterbehandling med langvarig opbevaring på egefad. Der findes årgangssherry, men den meste sherry lagres efter solerasystemet, der består af fra tre til ni fade (600 l af amerikansk eg). Når sherryen tappes, erstattes den med sherry fra det næstældste fad, der erstattes fra det tredieældste fad osv. Det yngste fad fyldes op med ny vin. Det helt specielle ved sherry er, at lagringen foregår på fade, der kun er fyldt 4/5. Den sidste 1/5 er luft. Mellem luft og vin danner der sig et lag flor, der minder om skimmelsvampen på brie. Flor’en mindsker sukkerindholdet, giver vinen karakter og beskytter mod luften. Fino og Mazanilla lagrer under flor helt til tapningen. Manzanilla er fino sherry fra kystbyen Sanlucar de Barrameda.
Den får smag af den salte havluft, der blæser over bodegaerne der. Amontillado lagrer først som fino, men så dræbes floren med alkoholtilsætning, og vinen lagrer videre under påvirkning af luftens oxidation. Palo Cortado er en sjælden variant, hvor floren i et finofad går til af sig selv. Når det opdages tilsættes alkohol for at konservere vinen, og den lagrer videre. Altså en slags amontillado “ved et tilfælde”. Oloroso er sherry, der lagrer uden flor.
I begyndelsen tilsættes alkohol så florlaget ikke dannes, og derved får den en mere fyldig og oxideret smag. Alle disse er tørre varianter. Søde sherryer laves ved at tilsætte vin lavet på Pedro Ximenez- eller moscateldruer. Der findes flere typer, hvoraf cream sherry er mest udbredt. I 2012 forbød den andalusiske regering produktion af sød sherry under navnet oloroso. Den skal nu hedde Cream sherry. God cream sherry kan blandes af tør og sød sherry. Endelig laves en meget sød sherry udelukkende på Pedro Ximenez druer, der er tørret og presset. Den hedder Pedro Ximenez (PX).