Yderligere information

Land

Område

Størrelse

75 cl.

Varetype

Økologisk

Nej

Producent

Marc Parcé Rivesaltes Tuilé 1983

kr.450,00

På lager

Varenummer (SKU): 1700-1-1-1-1-1-1 Kategorier: ,
Vinen

Marc Parcé Rivesaltes Tuilé 1983 er en vidunderlig men skammeligt overset vintype fra Roussillon i umiddelbar nærhed af Middelhavet, ganske få kilometer fra den spanske grænse. Rivesaltes ambré er den ravfarvede, oxidativt lagrede vin, der som type, og kun for overblikkets skyld, kan sammenlignes med tawny portvin, men med sine 16 % alkohol dog er noget mindre alkoholtung.

Duft og smag har højintense, sødmefulde toner af nødder, orangeskal, tørret abrikos, figen, lys karamel, kanel og en snert af honning. Der er stor intensitet samt en sødme, der holdes i skak af afstemt syre. Eftersmagen er næsten endeløs men har knivskarpt fokus.

Hvis Marc Parcé Rivesaltes Tuilé 1983 serveres ved 12° i et hvidvinsglas er dette en fornem aperitif eller after dinner drik, men husk også, at denne vintype går fornemt til crema catalana, crème caramel, crème brûlée, foie gras terrine, bitre chokolader, nødder, blå ost. Desuden – og mere kuriøst – er den berømmet som en god makker til cigar, samt en snak om, hvorfor verden ikke længere er, som den har været.

Produktion

Denne 1983er er lavet af grenache gris druer, dyrket på stejle marker med sand og delvist nedbrudt skiffer. Efter tilsætning af vinsprit, der stopper vinens gæring og bevarer den naturlige restsødme, forløber lagringen oxidativt på gamle barriques. Denne vin har tilbragt intet mindre end 36 år på disse fade inden tapning på flaske i 2020. Det er netop lagringen, der hovedsageligt bidrager med vinens aromatik.

Der er via fordampning under lagringen opnået en stor koncentration i vinen med en sødme, der 1:1 holdes i skak af afstemt syre. Eftersmagen er næsten endeløs men har knivskarpt fokus.