Yderligere information

Land

Område

Størrelse

Varetype

Økologisk

Producent

Mars Maltage “Cosmo” 43% alc

kr.849,00

På lager

Varenummer (SKU): 4293 Kategorier: ,

Mars Maltage Cosmo” er en blended malt whisky fra Japan. Blandingen indeholder både japansk single malt og single malt importeret fra Skotland. “Men hør”, siger du, “er det så overhovedet japansk whisky?” – og ja, det er det efter den nuværende lovgivning. Og så smager det ganske forrygende. Forestil dig en blød, fyldig og balanceret Speysider.

Farve: Rav.

Duft: Toastede valnødder drysset med vaniljesukker, kanel og muskatnød.

Smagsnoter: Blød og venlig på tungen. Smagen har hints af tropisk frugt (ananas), krydrede noter af tobak og en fin, afstemt sødme.

Serveringsforslag: Bør nydes rent.

Noget af jordens bedste whisky kommer fra Mars. Altså destilleriet Mars Shinshu i Japan!

Som mange af de andre destillerier i Skotland, har Mars en fortid i en helt anden branche. Foretagendet startede i 1872 som bomuldsfabrikant. I 1909 begyndte de at lave shochu, hvilket over de næste 50 år udviklede sig til en større portefølje af blandt andet sake, umeshu og frugtvine. Først i 1949 begyndte whiskyproduktionen, og i 1960 blev det besluttet at skifte til et højere gear. Manden, der skulle styre kedlerne, var Kiichiro Iwai. Iwai var ingen grønskolling i whiskyverdenen, og 40 år tidligere havde han som ansat haft den berømte Masataka Taketsuru, nu kendt som “den japanske whiskys fader”. Udover sin erfaring, havde han også en lille og ikke ret iøjnefaldende notesbog, som skulle vise sig at blive uhyrevigtig. I den gemte sig nemlig en skat af viden – det var Masataka Taketsurus notesbog, som han havde udarbejdet under sin studietur i Skotland, og da han kom hjem fremlagt for Iwai som en del af sin rapport. Kiichiro Iwai brugte tegningerne i bogen til at designe Mars’ nye kedler.

Igennem den næste periode gik produktionen op og ned, og Mars var præget af den samme turbulens, som resten af den japanske whisky industri. Fra 1992 og 19 år frem blev der ikke destilleret. Langsomt steg efterspørgslen på whisky atter, og Mars indså, at det lager, som de havde trukket på de sidste 2 årtier, var ved at slippe op. I 2011 fyrede man igen op under kedlerne. Med en “clean slate” efter de knap 20 års stilstand, så man sig frie til at eksperimentere og finde præcis de opskrifter, som skulle definere det nye Mars. I dag bruger de 4 forskellige typer malt, alle importeret fra Storbritannien: urøget, let røget (3.5 ppm), kraftigt røget (20 ppm) og superkraftigt røget (50 ppm). Man gærer med 3 forskellige typer gær, og til fadlagringen bruges en række forskellige fade, mest bourbon fra Jack Daniel’s, men også madeira- og portvinsfade. Udover at eksperimentere med forskellige fadtyper, er man også ved at undersøge effekten af forskellige miljøer på lagringen. For eksempel sendes en del af råspritten til Yakushima, som er de steder med mest nedbør i hele verden. De lokale siger, at det “regner 400 dage om året”.