Yderligere information
Land | |
---|---|
Allergener | Sulfitter |
Størrelse | 75 cl. |
Varetype | |
Økologisk | Nej |
Producent | |
Område |
Vie di Romans Chardonnay 2022
kr.349,00
På lager
Vie di Romans Chardonnay er en barriquelagret enkeltmarksvin, som fremstilles af druer fra planter, der i 2016 var 22 år gamle i gennemsnit. Efter 20 timers koldmaceration ved 8° C, gæres mosten i 16-22 dage, indledningsvist på temperaturkontrollerede ståltanke ved 16-19° C, men gæringen afsluttes på ca. 20% nye franske barriques. Her lagrer vinen i 9 måneder “sur lie”. Som med alle vine herfra forsøger Gianfranco Gallo at udtrykke dyrkningsstedets unikke karakter, og her nænsomt afstemme vinen med eg, der giver den en mere rund og cremet karakter. Det er en Chardonnay med krop og smagsfylde og altid med en meget fin syrespændstighed, idet vinen ikke gennemgår den malolaktiske gæring, der ellers forvandler den mere skarpe æblesyre til den lidt rundere mælkesyre. Det har også betydning for vinens lagringspotentiale og normalt topper den i en alder af 4-6 år fra høsten. Vie di Romans Chardonnay er velegnet til smagfulde fiskeretter, kylling og anden lyst fjerkræ.
Ejendommen ligger ved byen Mariano del Friuli i Isonzo, der er placeret i det nordøstlige hjørne af Italien, som grænser op mod Slovenien. Vie di Romans er grundlagt i 1900, og måtte i 1990 tage navneskifte fra Gallo til det nuværende Vie di Romans grundet pres fra en californsk vin-gigant. Gianfranco Gallo overtog i en meget ung alder ejendommen i 1978, hvor også de første vine blev selvstændigt markedsført. Der indførtes en kvalitetsorientering, der snart bragte familiens vine frem blandt de bedste og mest anmelderroste i ikke blot Friuli, men i hele Italien. Man råder i dag over ca. 50 ha vinmarker og der produceres i omegnen af 280.000 flasker årligt. Distriktet Isonzo er relativt fladt og jorden er uensartet, men Vie di Romans’ jorde er præget af alluviale aflejringer med mange småsten og er meget veldrænede. Der er store forskelle mellem dag- og nattemperaturer og det er med til at forlænge modningssæsonen og skabe mere komplekse duft og smags-forbindelser i druematerialet. Fælles for alle vine er en stor stofrigdom og karakter, der intensiveres ved både grønthøstning og det forhold, at hver plante bærer ganske lidt frugt, ned til under et kilo pr. plante.