Tilbud

Yderligere information

Land

Allergener

Sulfitter

Størrelse

75 cl.

Varetype

Økologisk

Nej

Producent

Område

Underområde

Alois Lageder Chardonnay 2021

Original price was: kr.225,00.Current price is: kr.149,00.

Ikke på lager

Varenummer (SKU): 781-1 Kategorier: , , ,
Vinen

Chardonnay-druerne til denne Alois Lageder Chardonnay hentes i den sydlige del af Alto Adige, omkring Salorno, Magrè, Cortaccia og Pochi. Vinmarkerne (9-75 år gamle vinstokke) er anlagt på skråninger i en højde af 230-500 m. med en undergrund af småsten, kalk og sand, som egner sig perfekt til hvidvine. En stor temperaturforskel mellem dag og nat giver en langsom modning og derfor vine med en flot aroma, sprødhed og finesse. Vinen er både gæret og modnet på sit ”lie” i ca. 4 måneder på ståltanke for netop at bevare den sarte balance i vinen.

Alois Lageder Chardonnay har en flot, lysgylden, blank farve. Duften er meget aromatisk og delikat med klassiske Chardonnay-toner af vilde blomster, melon, ferskner og citrusfrugter. Smagen er tør, sprød og mineralsk, med en fin struktur og en lækker, frugtrig stil til sidst. Det er en vin som er bedst i sin ungdom og som giver utrolig meget fra sig. Velegnet som aperitif, til forretter, skaldyr, fisk og til hvidt kød. Prøv den også til sushi.

Trentino-Alto Adige

Trentino-Alto Adige deles typisk op i to områder, Sydtyrol og Trentino. Sydtyrol er det ældste tysktalende vinområde i Europa. Indbyggerne er tosprogede og har stadig stærke bånd til Østrig, som de jo tilhørte frem til afslutningen af 1. Verdenskrig. Vinmæssigt tager historien sin begyndelse helt tilbage til etruskernes tid. Her har man fundet mange eksemplarer af den såkaldte “situla”, en slags vinvase (beholder) fra den tids handlende. Romerne indførte brugen af træfade til både modning og transport af vinene. Romerne indførte desuden et drueopbindings-sytem med trærammer, som var forgængeren til Pergola-systemet, som man bruger i dag. Druemæssigt er regionen rigt repræsenteret ved både lokale og mere internationale sorter. Regionen er nok mest kendt for hvide vine, men i realiteten er de røde imidlertid dominerende. Af grønne druer ligger tyngden hos Pinot Grigio og Chardonnay, mens de vigtigste blå er Marzemino, Lagrein, Vernatsch (Schiava), Teroldego, Cabernet, Merlot samt Pinot Nero.

Sydtirol

Italiens nordligste vindyrkning finder man her i Sydtirol. Området er generelt vanskeligt tilgængeligt, idet kun 5% af jorden ligger under 500 meters højde. Et andet kendetegn er, at mindre end 15% af den klippeprægede overflade er dyrkningsmulig. Undergrunden er limstensbaseret med glaciale aflejringer af grus, sand og ler. Jorden er generelt næringsfattig, let og veldrænet. De store udsving mellem dag- og nattemperaturer fremmer smag og duft i vinene.

Alois Lageder

Blandt de vinproducenter, som virkelig har været med til at give vinene fra Alto Adige et bedre ry, finder man familievingården Lageder i Magrè midt imellem byerne Bolzano og Trento. Vingården blev oprindeligt grundlagt i 1823 og producerede i mange år klassiske vine fra området. Da Alois Lageder (5. generation i familien), overtog ansvaret midt i 1970’erne i en alder af blot 25 år, påbegyndte han en større forvandlingsproces på gården. Dels gik han i gang med en omfattende ombygning af både huset og kældrene, dels ændrede han flere processer i produktionen, både i vinmarkerne og under vinificeringen. Overgangen til biodynamisk dyrkning startede først i 1990’erne, og det er ikke for meget sagt, at alle hans tiltag i årenes løb har revolutioneret såvel familiefirmaet som vinproduktionen i området.

Alois Lageder deler i dag ansvaret for firmaet med sønnen, Alois Clemens Lageder, som er uddannet på vinuniversitetet i Geisenheim. Lageder kontrollerer i dag ca. 160 ha. vinmarker, hvoraf de 50 ha. ejes af familien selv. De resterende ca. 110 ha. er fordelt på ikke mindre end 100 små vinavlere, der mere og mere dyrker deres marker efter Lageders bæredygtige retningslinjer, herunder biodynamisk dyrkning. Alois Lageders egne vinmarker i Magrè, Cortaccia, Termeno og Caldaro dyrkes biodynamisk (Demeter certificeret siden 2004), mens vinmarkerne Lindenburg i Bolzano og Krafuss i S. Michele/Appiano er under konvertering til biodynamisk produktion. Alois Lageder er kendt for at producere delikate, aromatiske og druetypiske vine, som er perfekte til den gode gastronomi.