Angelo GAJA Sperss Langhe Nebbiolo 2011
kr.1.795,00
Kun 2 tilbage på lager
www.erobertparker.com 95 point med ordene: With fruit from Serralunga d’Alba, the 2011 Langhe Sperss is a wine of profound beauty. This is a velvety and caressing expression with dark fruit layers followed by kirsch, cassis, leather, balsam herb and white truffle. The Gaja family decided to move their bottling date forward in order to preserve the integrity and freshness of fruit in this warm vintage. This move has helped to avoid overripe sensations. In fact, Langhe Sperss seems fresh and tonic. This bodes exceptionally well for its aging potential.
Hos GAJA gennemgår alle detaljer i produktionen den strengeste kontrol. Vinmarkerne – både dem omkring huset i Barbaresco og i alle de andre områder, hvor GAJA i dag dyrker vin – bliver passet i overensstemmelse med den betydning, de har – nemlig som kilden til det hele! En kilde, som man dog ikke tapper den sidste dråbe ud af – tværtimod, så er netop en del af grunden til den enestående høje kvalitet i vinene fra GAJA, at høstudbyttet pr. ha. i mange tilfælde er MEGET lavt. Dette gælder naturligvis ikke mindst på de bedste marker som f.eks. Sori Tildin, Sori San Lorenzo og Costa Russi.
Angelo Gaja overtog som 21-årig vingården i 1961 som den 4. generation i familien. I godt fem årtier var han om nogen fornyeren i Piemonte, og vinene fra GAJA regnes stadig som den ultimative top i området – ingen over – og ingen ved siden af”. I de senere år er 5. generation løbende blevet kørt i stilling, og døtrene Gaia og Rossana har jo haft den ypperste læremester, så fremtiden tegner absolut lys for denne enestående vinfamilie. Angelo GAJA har dog ikke helt sluppet tøjlerne endnu, så døtrene har fortsat deres læremester ved deres side.
Vinene fra GAJA har aldrig været billige, men de byder på enestående vinnuancer som kun få kan præstere og der er kvalitet og smag for hver eneste krone!
Få steder på jorden er smukkere end Piemonte på en solskinsdag ved efterårstide. De bølgende bakker med vinmarker står i gyldne farver med de sneklædte Alper i baggrunden og blå himmel foroven. Det ligner ren magi. Det, der præger efteråret i Piemonte, er nu ellers tågedis, der opstår, når den kolde bjergluft fra Alperne mødes med den lune luft fra lavlandet.
DOCG-distriktet, hvor man producerer Barolo, har taget sit navn efter landsbyen Barolo, ca. 15 km. syd for byen Alba. Her finder man nogle af Piemontes mest berømte vinmarker og vinproducenter omkring byerne La Morra, Barolo, Monforte d’Alba, Castiglione Falletto og Serralunga d’Alba. Det bakkede distrikt med utallige slotsruiner på toppen af bjergene er en fryd for turisterne! En streng lovgivning omkring regulering af udbytte og fadlagring har betydet en stor kvalitetsforbedring. Her finder man vine med granatrød farve og nuancer af blommer, tjære og engelsk lakrids. Et godt indhold af tannin sikrer dem som regel et langt liv.
Med købet af vinmarken Sperss (28 ha. i en højde af ca. 400 m.) i 1988 nær landsbyen Serralunga, gik en gammel drøm endelig i opfyldelse for GAJA. Han havde tidligere måttet købe Barolo-druer fra andre producenter, men nu fik han endelig fuld kontrol over hele produktionen. Man skal huske, at GAJA familien i virkeligheden havde produceret Barolo indtil 1961, hvor man besluttede at koncentrere arbejdet på de familieejede vinmarker i Barbaresco. De druer, man dengang købte for at producere Barolo, kom netop fra Marenca e Rivettes marker, som man i 1988 fik mulighed for at købe. Det kunne ikke andet end at bringe lidt “”nostalgi”” frem, et ord som i den lokale dialekt hedder “”Sperss””, og som Angelo GAJA derfor valgte!Gæringen foretages i ståltanke og er efterfulgt af en malolaktisk gæring. Derefter er vinen modnet i to faser: Først 24 mdr. i “”barriques”” (225 l.) og derefter 12 mdr. i større traditionelle træfade.Sperss fra GAJA har en intens, mørkerød, kirsebær farve. Klassisk for vinene fra Serralunga området kræver Sperss en god iltning, før den frigiver dens mørke, meget komplekse og forførende duft med nuancer af mørke bær og hvide trøfler. Til sidst udvikler den en utroligt delikat aroma. Smagen er dyb, kraftfuld og “”maskulin”” med en flot finish, hvor man både finder krydrede og ‘jammy’ nuancer men samtidig næsten lidt grønlige ‘vegetale’ karakterer.
“