Yderligere information

Land

Inkl Pant

Ja

Allergener

Gluten

Størrelse

50 cl.

Varetype

Økologisk

Nej

Producent

Bies bryghus Havnefoged Porter 7,5% alk.

kr.46,00

På lager

Varenummer (SKU): 5655-1-2-1 Kategorier: , , ,
Bies bryghus Havnefoged

Porter – håndbrygget, ufiltreret og upasteuriseret. Bies bryghus Havnefoged er en kulsort øl. Smagen er fyldig og kraftig, med nuancer af både kaffe og chokolade, samtidig næsten naturstridigt rund og let. Eftersmagen er ristet, varm og vedvarende, faktisk vinøs. Historien fortæller om en gammel havnefoged i industrihavnen i Hobro. Om morgenen var han sur og gnaven, men i løbet af dagen gjorde øl fra Bies Bryggeri ham mere medgørlig og rund.

Historien

I Hobro ligger et fantastisk lille stykke Danmarkshistorie, nemlig historien om Danmarks ældste stadig fungerende bryggeri. Det hele startede i 1841 hvor brødrene Frederik og Anton Bie stiftede et bryghus på adressen Adelgade 26. I 1846 sælger de bryggeriet til deres yngre broder Hans Jacob Bie for 1.400 rigsdaler.
I 1888 begynder Bies Bryggeri at eksperimenter med maltxtrakt-øl, noget der gør bryggeriet kendt i Hele Danmark.
Hans Jacob Bie dekoreres i 1901 med Ridderkorset for sin indsats for Bies Bryggeri og Hobro, hvor han bl.a. i gennem en lang periode har siddet i det lokale byråd.
I 1904 dør Hans Jacob Bie, 83 år gammel, og hans søn Jacob Anker Bie overtager bryggeriet.
Hobro Mineralvandsfabrik opkøbes i 1913, og Bies Bryggeri slår sig på produktion af mineral- og sodavand.

Den nye generation

I 1928 modtager også Jacob Anker Bie Ridderkorset, og ved hans død i 1936 overtager Hans Jacob Bies svigersøn Arnold Svendsen bryggeriet.
Det bryganlæg der i dag kan ses i Bies Bryghus’ museum er installeret af brygger Svendsen i 1941.
Efter 2. verdenskrig kommer der flere nye øltyper, som blandt andet Hobbie og påskebryggen ”Kyllinger”.
I 1960’erne kommer Fyrkat Borgbryg som en hyldest til vikingeborgen i Hobro samt flere sodavand såsom ”Pari Cola”, ”Hawaii Ananas” og den mere velkendte ”Messina”.
Bies Bryggeri kan fejre 125 års jubilæum i 1966, og det fejres med en jubilæumspilsner, som bliver en af de bedste sælgende nogensinde.
Arnold Svendsen dør i 1977, og som følge af stigende pres fra de større landsdækkende bryggerier som Ceres, Tuborg og Carlsberg må Bies Bryggeri dreje nøglen om den 1. december 1980.
I 1986 freder Hobro Kommune bygningerne.

Nyere tid

I 2006 opstår ideen om at etablere et mikro-bryggeri i de gamle fredede bygninger for H. J Bies Bryggeri. Efter dialog med kommunen, kulturarv styrelsen og andre instanser, udbydes projektet på folkeanparter, og i dag ejes bryggeriet af ca 1.700 lokale anpartshavere. Efter en større ombygning og indretning åbnede Bies Bryghus i 2010. Bies bryghus består af en restaurant, et mikro-bryggeri samt et flot museum, alt sammen på netop dét sted hvor det hele startede i 1841, nemlig Adelgade i Hobro.
Bryghuset drives af en frivillig arbejdende bestyrelse på 7 personer, samt en underskov af frivillige hjælpere. Restauranten er bortforpagtet, og er ét af Hobros foretrukne spisesteder. På Bies Bryghus produceres der håndbrygget, ufiltreret og upasteuriseret øl i batch af 1.000 liter. Martin Schau er ansat som lønbrygger, og der brygges øl i Hobro ca. 1 gang om måneden. Øllet sælges på fustager i restauranten eller ud af huset til receptioner, fødselsdage m.v. Flaske øl produceres i samarbejde med Randers Bryghus efter de samme opskrifter som hjemme i Hobro. Sortimentet er 9 forskellige øl.