Yderligere information

Land

Område

Producent

Allergener

Sulfitter

Størrelse

75 cl.

Varetype

,

Louis Roederer Cristal 2014

kr.2.250,00

Ikke på lager

Varenummer (SKU): 7586-1-1-2 Kategorier: , , , , , ,
Årgangen

Årgang 2014 i Champagne bød vejrmæssigt på en ægte vals i 3 takter. Et meget tør forår, som sluttede med en ekstrem hedebølge. En kølig og meget regnfuld sommer samt en solrig, varm og tør september. Umiddelbart ikke opskriften til en stor årgang, Resultatet blev alligevel en fremragende Cristal. Det skyldes primært to faktorer. Dels den særlige porøse undergrund af kridt, i midten og i den nederste del af skråningerne. Det kan absorbere sommerens regnmængder og forhindre en alt for voldsom vækst på vinstokkene. Samt den dygtighed og erfaring, som Roederers team i vinmarkerne kunne mobilisere. Alt dette for at opnå den perfekte balance og kompleksitet i druerne.

Vinificeringen

Louis Roederer Cristal 2014 er lavet på Pinot Noir (60%) og Chardonnay (40%). Druer høstet fra Louis Roederers bedste biodynamiske (Demeter) Grands Cru marker. Marker beliggende i Verzenay, Verzy, Beaumont-sur-Vesle, Ay, Avize, Mesnil-sur-Oger og Cramant. Ligeligt fordelt mellem Montagne de Reims, Vallée de la Marne og Côte des Blancs. For 2014 er ca. 32% af vinen gæret på træfade – og uden efterfølgende malolaktisk gæring. Vinen er derefter champagniseret på flaske (2. gæringen) i 6 år og er tilsat 7 g. doseringslikør pr. liter. Efter degorgeringen er vinen gemt yderligere 8 måneder hos Roederer inden frigivelse.

Vinen

Cristal fra Champagne Louis Roederer er især berømt for sin raffinerede, delikate og komplekse stil, og 2014 er et perfekt udtryk for denne sarte harmoni. Den ekstremt lange 2. gæring på flaske har som sædvanligt givet fine, vedvarende, små bobler. I duften finder man komplekse, syrlige nuancer af lime og appelsinskal, men også mere eksotiske toner af syltede frugter som abrikoser og appelsin, med lækre, let røgede nuancer af ristede mandler. Som altid for Cristal er smagen både sprød og afrundet, med en fantastisk nerve og præcision. 2014 er fantastisk elegant, velouragtig og charmerende. Prøv den til kaviar, fisk, hummer eller bare for sig selv. Til de store øjeblikke.

Champagne

Champagne er nok Frankrigs (og verdens) mest berømte vindistrikt, i passende afstand til Flandern, England og… Paris, som altid har været gode aftagere af vine fra Champagne. Historisk set knytter der sig mange myter omkring såvel opfindelsen af Champagne som dens fremstilling.

Geografisk ligger området langt oppe i Nordfrankrig, ca. 150 km. nordøst for Paris og breder sig ud på departementerne Marne (4/5 af arealet) og Aube samt på få marker i Aisne, Seine-et-Marne og Haute-Marne. Kvaliteten varierer meget fra område til område og fra årgang til årgang, da undergrunden – især bl.a. dens indhold af kalk – betyder en del, og det samme gør de ret svingende klimatiske forhold (regn, frost…). Håndværket er ligeledes, som altid, afgørende for kvaliteten.

Champagne Louis Roederer

Champagne Louis Roederer er uden tvivl i en meget privilegeret situation, når man ejer 214 ha. af Champagnes bedste vinmarker og dermed næsten er selvforsynende med druer. Markerne ligger nogenlunde ligeligt placeret i de 3 bedste regioner i Champagne: Montagne de Reims, Vallée de la Marne og Côte des Blancs og dækker 80-85% af Louis Roederers samlede behov for druer. 97% af vinmarkerne er klassificerede som Grand Cru eller Premier Cru, og samme fornemme fordeling har de marker i Bouzy og Ambonnay, hvorfra man køber resten af de druer, man har behov for.

I løbet af de seneste mange år har Louis Roederer givet større og større plads til bæredygtighed og økologisk/biodynamisk dyrkning. Louis Roederer har således allerede opnået DEMETER-certifikatet (biodynamisk dyrkning) på de vinmarker, som producerer druer til husets fornemmeste mærke, Cristal. Fra og med årgang 2021 vil yderligere 115 ha. marker opnå økologisk certificering – Agriculture Biologique (AB), og de resterende vinmarker vil følge efter.

Vinificeringen foregår i moderne rustfrie ståltanke på 60-100 hl., hvilket giver den bedste hygiejne og en fuldstændig kontrol over alle processer. Et par etager under jorden finder man Louis Roederers meget kendte ”Vins de Réserve”, som er et lager af “gamle” vine, der ligger på store brugte egetræsfade à 60 hl. Réserve-vinene indgår i varierende grad i fremstillingen af non-vintage champagnerne for at sikre en kontinuert høj kvalitet og ensartethed i disse.