Yderligere information

Land

Allergener

Sulfitter

Producent

Område

Størrelse

62 cl.

Varetype

Økologisk

Nej

Domaine Badoz Vin Jaune Les Roussots 2016

kr.499,00

På lager

Varenummer (SKU): 5082-1-2-1-1-1-1-1 Kategorier: , , ,
Vinen

Badoz Vin Jaune Les Roussots – den ultimative specialitet fra Jura. Lavet 100% på Savagnin-druer som er høstet manuelt på en af ejendommens bedste parceller, ”Les Roussots” (lieu-dit), hvor vinstokkene er over 50 år gamle. Efterfølgende er druerne skånsomt presset og gæret på deres egen naturgær, hvorefter vinen lagres på egetræsfade i ikke mindre end 6 år. I løbet af den lange lagringsperiode fordamper ca. en 1/3-del af vinen, men som det bl.a. kendes fra Sherry, så dannes der ovenpå vinen et lag af gærrester (flor), som beskytter den mod (for stor) oxidering.

Den lange fadlagring giver vinen sine krydrede duftaromaer af nødder, mandler og karry. Smagsmæssigt byder vinen på stor aromatisk kompleksitet med noter af bl.a. morkler og friske valnødder tilsat ganske kraftige krydrede indslag. Det er en meget harmonisk, kraftig, fyldig og tør vin, der på mange måder er helt sin egen, og som besidder et meget stort lagringspotentiale på +30 år!

Nyd vinen let afkølet ved ca. 16°C og servér den bl.a. sammen med den lokale Comté-ost og syltede valnødder, hvidløgssnegle, hane i morkel-flødesauce eller mørk bitterchokolade

Domaine Badoz

Domaine Badoz ligger i byen Poligny, i hjertet af Jura-regionen. Dets historie går tilbage til 1659. Vinmager Benoit Badoz repræsenterer den 10. generation af vinavlere på deres familiens ejendom. Han er uddannet fra Lycee Viticole i Beaune og har gennemført ophold på berømte vingårde i Bordeaux, Bourgogne, Australien og Californien, før han vendte tilbage for at lede familiens ejendom i 2003.
Benoit arbejder sammen med sin far Bernard, der bragte ejendommen til dens nuværende størrelse og grundlagde festivalen “Percée de Vin Jaune.” Ejendommens marker – som blev etableret af Bernard og hans far, Pierre – er centreret omkring Polignys ideelle skråninger i Roussots og Grands Roussots vingårde. Skråningernes eksponering varierer med terrænet, og højden er hovedsageligt mellem 300-350 meter. Roussots jordbunde består af en blanding af blå, grå og rød mergel over en ler- og kalkundergrund, hvilket giver de unikke karakteristika af Jurassien hvide og røde vine. Hver mark er beplantet med den druesort, der passer bedst til den specifikke jordtype og eksponering.

Benoit Badoz har dyrket sine 10 hektar vinmarker i Poligny økologisk siden 2012. Han ansøgte om økologisk certificering i 2016, og det forventes at træde i kraft fra høsten i 2019. Badoz’s mål er at fremme en naturlig økologisk balance; han planter græs i hver anden række, bruger ingen kemiske produkter og pløjer jorden. Badoz har sat opdrætskasser til flagermus rundt om vinmarkerne, fordi flagermus spiser insekter, der kan skade vinstokkene. Han bruger kun organisk gødning og kompost når det er nødvendigt, og tider sit arbejde i vinmarken efter månecyklussen i overensstemmelse med biodynamiske praksis. Disse faktorer øger vinmarkens biodiversitet og fremmer en række gærtyper på drueskallerne. Dette gør det igen muligt for Badoz at lave vin med kun naturlige gærstammer og samtidig tillade brugen af minimale mængder svovl.