Yderligere information

Land

Allergener

Sulfitter

Producent

Område

Størrelse

75 cl.

Varetype

Økologisk

Nej

Underområde

Domaine Jean Pierre Maldant Ladoix Blanc 2020

kr.299,00

På lager

Varenummer (SKU): 5082-1-2-1-1-1 Kategorier: , , , , ,
Vinen

Ladoix-hvidvine er lidt en hemmelighed i appellationen og produceres kun på i alt 10 ha. Domaine Jean-Pierre Maldant plantede 0,5 ha. med Chardonnay i slutningen af 1990’erne, fordelt på to såkaldte ”Lieu-dit”-vinmarker ”Les Ranches” (nord for landsbyen Ladoix-Sérigny) og ”Les Chaillots” (nordvest for landsbyen). Begge parceller ligger på en stenrig undergrund af kalk, rødt ler og mergel, som er kendt for at give sprøde, strukturerede og mineralske vine.

Druerne fra de to parceller høstes og vinificeres separat, efter en delvis afstilkning, en kold, skindmaceration i 24 timer og en skånsom presning. Efter gæringen på ståltanke, bliver vinen modnet i 10 måneder på klassiske, brugte Bourgogne træfade (228 l.).

Ladoix Blanc har en flot, blank, lysgylden farve. Duften er ret aromatisk og mineralsk, med cremede nuancer af akacieblomst, passionsfrugt, kiwi og hvid fersken. I smagen udvikler vinen toner af lime, kvæde, grønne pærer og friske figner. Den er både kødfuld, struktureret og fed, med god friskhed og tørhed til sidst. Serveres til skaldyr (fx østers), fisk, lyst kød og til modne oste.

Ladoix

Ladoix-Serrigny kommune ligger på grænsen til Côte de Nuits, i det nordlige Côte de Beaune, ved foden af Corton bjerget. Vinmarkerne ligger i en højde af 220-360 m. og vender mod øst eller sydøst. Jordbunden består hovedsageligt af kalk, mergel og en smule ler, hvor man producerer hvidvin. Hvis alle vine, som produceres i kommunen, hed Ladoix, ville distriktet uden tvivl være mere kendt (og sikkert også dyrere), end det er i dag. To Grands Crus (Corton og Corton-Charlemagne) ligger nemlig delvist i kommunen, og det samme gør seks 1. Cru-marker solgt som Aloxe-Corton.

Ladoix (AOP rød eller hvid – de røde kan også sælges som Ladoix-Côte de Beaune) dækker 118 ha. vinmarker til de røde og 10 ha. til de hvide. De røde er i den bløde Beaune stil, mere raffinerede og diskrete end kraftige. De er meget aromatiske og kan have nuancer af hindbær og kirsebær. Ladoix 1. Cru er kraftigere og har mere gemmepotentiale. De hvide har som regel godt af lidt alder og får nuancer af sharonfrugter, friske figner og valnødder.

Domaine Jean Pierre Maldant

Familien Maldant har siden 1895 og i fem generationer produceret vin i Ladoix-Serrigny samt i et par nabokommuner. Men det var først i 1998, at man selv begyndte at aftappe en del af vinene på flaske og selv forestod salget af disse. Før solgte man hele produktionen til vinfirmaer/negocianter, som stod for aftapning og videresalg – en praksis som tidligere var det mest almindelige i Bourgogne, og som stadig praktiseres i dag men dog i stadigt mindre og mindre omfang.

I vinmarkerne prioriterer man manuelt arbejde og pløjning, og har således bl.a. afskaffet anvendelse af ukrudtsmidler. Hele høsten foregår manuelt, og druerne transporteres i små kasser til vingården. I kælderen er alt indrettet således, at man fuldt ud kan fremelske de forskellige appellationers særlige kvaliteter og stilarter i vinene. Domaine Jean-Pierre Maldant er kendt for at frembringe klassiske, komplekse og potentialerige Pinot Noir-vine, som er i en klasse for sig.