Yderligere information

Område

Land

Størrelse

fl. 70 cl.

Varetype

,

Økologisk

Nej

Producent

Glenglassaugh Distillery Sandend 45% alk.

kr.660,00

På lager

Varenummer (SKU): 3513-2-1-1 Kategorier: , ,
Glenglassaugh Distillery Portsoy

Glenglassaugh Sandend er inspireret af halvmånestranden i Sandend Bay og er modnet i bourbon-, sherry- og manzanillafade.
Farve: Sommer guldNæse: Blød, smørrig vaniljeis, tropisk frugt, med chokolade og et strejf af havsalt.Smag: Saltet karamel med et brusende udbrud af ananas, kirsebær og grapefrugt, oplivet af havets kyst.

Producent

Glenglassaugh destilleriet er smukt beliggende ved den østlige ende af fjorden Sandend nogle få km vest for Portsoy. Det var her på bredden af Glassaugh floden – i et område, der tidligere var kendt for at været overdækket med illegale destillerier – at den lokale iværksætter og forretningsmand James Moir byggede destilleriet i 1875. Han fik hurtigt etableret et ry for at lave god kvalitetswhisky. Efter James Moirs død overgik ejerskabet til hans to nevøer, der øgede produktionen, da efterspørgslen efter GlenGlassaugh var umættelig. Destilleriet blev imidlertid solgt, da én af nevøerne uventet døde i 1892. De nye ejere blev Robertson & Baxter, som havde været gode loyale kunder igennem flere år. Robertson og Baxter solgte destilleriet videre til Highland Distillers Company kort tid efter overtagelsen. Destilleriet havde fået et godt ry for at producere maltwhisky af høj kvalitet, men som følge af en generel krise i whiskyindustrien i begyndelsen af 1900-tallet blev GlenGlassaugh lukket ned i 1907. Lagerbygningerne gjorde herefter god gavn, men kedlerne var tavse.

Historien

Under 2. verdenskrig blev der gjort flittigt brug af bygningerne til militære formål. Det gamle malteri blev brugt til bageri og til indkvartering af britiske soldater.

GlenGlassaugh genåbnede i 1960 som en følge af Highland Distillers´ voksende behov for maltwhisky til firmaets egne blends. I løbet af 1959 blev der foretaget en gennemgribende renovering af destilleriet med installation af nye kedler og andet udstyr. Highland Distillers ønskede at producere en neutral og let maltwhisky til at indgå i firmaets blends. De fik det modsatte. En kompleks whisky med kraft og karakter, som man skulle anvende sparsomt i blandingerne. Ideel og med sin helt egen personlighed som single malt, men ikke velegnet til at indgå i blends. Dette faktum fik Highland Distillers til at lukke GlenGlassaugh ned igen i 1986, hvorefter destilleriet kun blev anvendt til lagring.

I 2007 lykkedes det en gruppe investorer at købe destilleriet. Det nydannede konsortium “Glenglassaugh Distillery Company Limited” overtog officielt nøglerne den 29. februar 2008, og efter nogle måneders nødtørftig renovering kunne Skotlands 1st minister Alex Salmond den 28. november 2008 starte maltmøllen og klargøringen til det første “mash” i 22 år. Og den 4. december 2008 løb der igen “new make” fra kedlerne på Glenglassaugh. Imidlertid løb det nye konsortium tør for penge og energi, og en ny ejer måtte tage over.