Yderligere information

Varetype

,

Land

Område

Allergener

Sulfitter

Størrelse

50 cl.

Økologisk

Nej

Producent

Blandy’s 10 years old Malmsey

kr.299,00

På lager

Varenummer (SKU): 791 Kategorier: , , ,
Blandy’s 10 years old Malmsey

Blandy’s 10 years old Malmsey er lavet på Malmsey-druer (Malvasia), som hentes på særlige udvalgte parceller på nordkysten nær São Jorge, i en højde af 150-200 m. Efter en klassisk gæring på tank (ca. 4 dage) og tilsætningen af brandy, bliver vinen modnet på amerikanske træfade, i første omgang i de øverste lokaler på loftet i vinhuset i Funchal efter ‘Canteiro-teknikken’. I løbet af de 10 års modning bliver vinen flyttet til køligere lokaler midt i huset og slutteligt til stuelokaler, som er endnu køligere. Aftapning foregår efter en naturlig bundfældning og slutblanding, hvor man prioriterer frugtkoncentration og harmoni. Den lange og opmærksomme modning har givet denne søde Madeira en usædvanlig dybde og kompleksitet.
Den er mørk i farven, cremet og med god sødme men samtidig også med en god sprødhed. Her finder man toner af crème brûlée, chokolade og nougat, men også karakter af syltede frugter. På trods af sødmen har den også bid og struktur, og det giver den en meget lækkert eftersmag. Klasse!Den kan serveres som aperitif, men er lige som født til desserter – f.eks. frugttærter, chokolade-, nøddekager, buddinger samt blåskimmeloste. Prøv den også for sig selv efter et måltid. Den kræver ingen iltning, men må gerne serveres en smule afkølet. Den holder sig fint i mange måneder på flaske efter åbning.

Producent

Selv om det er det berømte Madeira Wine Company – en af de vigtigste producenter på Madeira – som markedsfører og distribuerer Blandy’s Madeira, er det stadig Blandy’s familien, som ejer vinhuset og vinmarkerne, og laver vinene. Syv generationer af samme familie har afløst hinanden siden 1811, og firmaet er i dag den eneste producent på Madeira, som stadig ejes af en enkelt familie, som vel at mærke bor på øen! Vinhuset har spillet en afgørende rolle for produktion af Madeira i årenes løb, både for dyrkningstraditionen og de typiske fremstillingsteknikker, man bruger på øen.

Blandy’s Madeira ejer vinmarker flere steder på øen, bl.a. i São Jorge (150-200 m.o.h.), São Vicente (nordkysten, 300-400 m.o.h.), Porto Moniz (nord), Seixal (nord) og Câmara de Lobos (sydkysten) (op til 500 m.o.h.). Desuden har vinhuset langtidsaftaler om leverance af druer med 26 forskellige små dyrkere i de fleste vinområder. Druerne bliver vinificeret på firmaets vinejendom nord for hovedstaden Funchal og bliver derefter modnet både på ejendommen og i Blandy’s berømte kældre i midten af byen. Hver type Madeira får et tilpasset antal år på fa,d og vinene bliver først aftappet, når de er optimalt udviklede. De er klar til servering efter aftapning og behøver derfor ingen yderligere lagring på flaske.

Området

Den vulkanske ø Madeira, hvor den berømte hedvin af samme navn kommer fra, ligger i Atlanterhavet ca. 600 km. vest for den nordafrikanske kyst. I det 15. årh. kom den under portugisisk herredømme og blev i 1479 hjemsted for den berømte italienske sømand og opdagelsesrejsende, Christoffer Columbus. Det var ikke ualmindeligt, at især engelske skibe på vej til kolonierne i Nordamerika eller i Vestindien gjorde ophold på Madeira for at proviantere af øens allerede berømte Madeira-vine. Det er ikke helt tilfældigt, at Benjamin Franklin og Thomas Jefferson, som begge var store Madeira kendere, skålede med Madeira, da de skulle underskrive uafhængighedserklæringen.

Selv om øen er bjergrig og klippeagtig, er Madeira meget frugtbar, da de øverste lag af jordbunden består af smuldret vulkansk lava, ler, grus og spagnum fra de mange træer, som dækkede øen i tidligere tider. Vinmarkerne, som ofte er anlagt på terrasser, dyrkes helt op i en højde af 660 m., og forskellige druesorter anvendes. Madeira vine kan gå fra knastørre til meget søde typer.