Yderligere information

Land

Område

Størrelse

75 cl.

Varetype

Økologisk

Nej

Producent

Marc Parcé Rivesaltes Tuilé 1982

kr.475,00

På lager

Varenummer (SKU): 1700-1-1-1-1-1 Kategorier: , , ,
Vinen

Marc Parcé Rivesaltes Tuilé 1982 er en vidunderlig men samtidigt meget overset vintype fra Roussillon, ganske få kilometer fra den spanske grænse på middelhavssiden. Der er forskellige udgaver af oxidativt lagret rivesaltes, der navngives efter udseende: denne kaldes tuilé; dybt ravfarvet med rødt skær.

For novicer kan man for overblikkets skyld sammenligne denne rivesaltes tuilé med tawny portvin, men med sine 16 % alkohol har rivesaltesen markant lavere alkoholindhold som én blandt flere forskelle.

Duft og smag har højintense, sødmefulde toner af nødder, orangeskal, tørret abrikos, figen, lys karamel, kanel og en snert af honning.

Serveret ved 12° i et hvidvinsglas er dette en fornem aperitif eller after dinner drik, men husk også, at denne vintype går fornemt til crema catalana, crème caramel, crème brûlée, foie gras terrine, bitre chokolader, nødder, blå ost. Desuden – og mere kuriøst – er den berømmet som en god makker til cigar, samt en snak om, hvorfor verden ikke længere er, som den har været.

Produktion

Marc Parcé Rivesaltes Tuilé 1982 er lavet af grenache gris-druer, dyrket på stejle marker med sand og delvist nedbrudt skiffer. Klimaet er tørt og barskt, og druerne akkumulerer det nødvendige sukkerindhold til denne vintype, der via tilsætning af druesprit standser gæringen, mens vinen stadig er sukkerholdig og dermed har en naturlig restsødme.

Lagringen foregår oxidativt på gamle barriques, hvor denne vin har tilbragt utrolige 39 år inden tapning på flaske i juli 2022. En så lang lagring sætter sine spor på vinens udtryk, og det er netop lagringen, der bidrager med vinens aromatik.

Der er via fordampning under lagringen opnået en stor koncentration i vinen med en sødme, der 1:1 holdes i skak af afstemt syre. Eftersmagen er næsten endeløs men har knivskarpt fokus.