Yderligere information

Størrelse

fl. 37,5 cl.

Land

Varetype

Økologisk

Nej

Producent

Område

Sárga Borház Tokaji Eszencia 2007

kr.2.499,00

Kun 1 tilbage på lager

Varenummer (SKU): 3548-1 Kategorier: , ,
Sárga Borház Tokaji Eszencia

Sárga Borház Tokaji Eszencia er en helt ekstrem og intens ædelsød vin fra det nordøstlige Ungarn. Sárga Borház er ejet af franske Axa Millésimes (som blandt andet også ejer Suduiraut, Pichon Baron og Quinta do Noval, alle med navnkundige Christian Seely som direktør).

Vinen er lavet på 60% furmint og 40% zét og holder kun 2,5% alkohol (ja, to komma fem) og med 565 gram restsukker pr. liter! (til sammenligning indeholder, eksempelvis, Yquem omkring 140 gr. pr. liter, afhængig af årgang) og laves kun i de år, hvor vind og vejr tillader det og altid i forsvindende små mængder.

2007 var et helt fantastisk år, med den rette mængde sol og ikke mindst den rette mængde nedbør på optimalt tidspunkt så den ædle råddenskab kunne udvikles. Aszu-druerne (Aszu er den ungarsk for ”indskrumpet” og betegnelse for druer ramt af ædel råddenskab, fuldstændig som i Sauternes) blev håndplukket fra starten af efteråret 2007 og blev samlet ind i et lille aflangt trækar kaldet puttony. Hver puttony kan indeholde 25 kg. druer og jo flere puttonyos der bruges, desto mere restsukker indeholder den færdige vin. Men Eszencia er HELT uden for kategori.

Kun den fritløbende ”nektar” som løber inden presning (altså den saft der fremkommer ved presset fra druernes egen vægt) bliver brugt til Eszencia, og navnet er således ganske velvalgt. Pga. det ekstremt høje sukkerindhold tager det meget, meget lang tid at gære og når sjældent højere end 5% alkohold (og i denne altså kun 2,5%).Vinen lagrer herefter årevis på glasbeholdere (demi-johns) Kun meget få flasker bliver produceret.

Vinen er så intens, at den traditionelt serveres på ske. Meeen, mon ikke de fleste foretrækker et godt hvidvinsglas, så man får det fulde udbytte af den helt fantastiske duft af pomerans, grapefrugt, fersken, passionsfrugt og østerlandske krydderier og så meget mere, den bliver ved med at give fra sig…

En unik rig og mættende smagsoplevelse, som bliver hængende i evigheder. Og vinen er udødelig – også efter den er åbnet.